Avsnitt 12
Vad menas egentligen med e-nummer? Vad är en tillsats? Och är det bättre och mer hälsosamt med så korta innehållsförteckningar som möjligt?
Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen
Åsa Josell, Innovation director, Atria
Tillsats
Tillsatser är ämnen som tillförs livsmedel för att ha en teknisk funktion. Det kan till exempel handla om att öka hållbarheten, påverka konsistensen, smaken eller ge färg åt ett livsmedel.
E-nummer
Ett E-nummer är ett ID-nummer som visar att en tillsats är godkänd att användas i Europa. Det betyder att man bedömt och godkänt hur mycket av tillsatsen som får användas i ett livsmedel. Bara tillsatser som inte utgör någon hälsorisk för konsumenten och som är nödvändiga för att producera och hantera livsmedlet blir godkända.
Innehållsförteckning
En ingrediensförteckning visar vilka ingredienser som använts för att producera ett livsmedel. Alla ingredienser måste skrivas upp, och dessutom i fallande storleksordning efter vikt vid framställningen. Varje ingrediens ska anges på rätt sätt med sin specifika beteckning. Även tillsatser, aromer och enzymer.
Syftet med avsnittet och medföljande uppgifter är att lära sig vad tillsatser och E-nummer är samt varför de används i livsmedel.
Att använda kunskaperna om tillsatser för att kunna reflektera, resonera och ta ställning kring egna val och handlingar.
Berätta för eleverna att avsnittet handlar om tillsatser och E-nummer och att den fakta som läggs fram ska hjälpa oss att förstå vad livsmedel innehåller.
Tips på frågor för att få igång eleverna:
Lyssna på avsnittet och läs igenom begreppen som hör till avsnittet.
Exempel på instuderingsfrågor:
Låt eleverna baka en sockerkaka och jämför ingredienserna ni använder med de som finns i en köpt sockerkaka. Resonera kring den eventuella skillnaden och vad den innebär.