Avsnitt 16

Vego – så funkar det

Vego – så funkar det

Allt fler unga väljer bort kött. Men vad innebär det här näringsmässigt? Måste man äta några tillskott? Kan man träna hårt och bygga muskler som vegetarian? Och hur lagar man egentligen riktigt god vegomat?

Lärarhandledning

OM AVSNITTET

Medverkande

Rebecka Persson, näringsexpert, Orkla Foods Sverige

Linda Bakkman, näringsfysiolog

Gustav Johansson, kokboksförfattare, entreprenör och matbloggare (Jävligt Gott)

Begrepp att hålla koll på

Vegetarisk mat
Vegetarisk mat delas traditionellt in i olika grupper:

  • Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.
  • Lakto-vegetarisk mat innehåller vegetabilier och mjölkprodukter.
  • Lakto-ovo-vegetarisk mat innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och även ägg.

Dessutom finns definitionerna flexitarian, pescetarian och polloterian. En flexiterian äter all sorts kött/fisk/fågel osv då och då men kanske huvuddelen vegetariskt. En pescetarian äter fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. En pollotarian äter fågel, ägg och mejeriprodukter.

SYFTE OCH MÅL

Syfte

Syftet med avsnittet och medföljande uppgifter är att lära sig vad det innebär att äta vegetariskt, vad man ska tänka på näringsmässigt och hur man lagar riktigt god vegetarisk mat.

Mål

Att använda kunskaperna om vegetarisk mat för att kunna reflektera, resonera och ta ställning kring egna val och handlingar.

Årskurs 1-6

  • Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.
  • Bakning och matlagning och olika metoder för detta.

Årskurs 7-9

  • Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.
  • Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.
  • När man äter vegetarisk kan man behöva komplettera med intag av järn och vitamin B12
  • Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
  • Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.
  • Hur livsmedel påverkar hälsa.
  • Vikten av fysisk aktivitet rör på dig mins 30 minuter per dag minska stillasittandet genom regelbundna korta pauser

UNDERVISNINGSFÖRSLAG

Så introducerar du avsnittet för eleverna

Berätta för eleverna att avsnittet handlar om vegetarisk mat och att den fakta som läggs fram ska hjälpa oss konsumenter att göra medvetna val.

Tips på frågor för att få igång eleverna:

  • Vad tänker ni på när jag säger vegetarisk mat?
  • Varför tror ni att allt fler väljer att äta vegetariskt?
  • Vilken är den godaste vegetariska rätten ni ätit?
  • Kan man få i sig all näring man behöver om man enbart äter vegetarisk mat?

Läxa

Lyssna på avsnittet och läs igenom begreppen som hör till avsnittet.

Exempel på instuderingsfrågor:

  • Vad innebär det att äta vegetariskt?
  • Vad måste du tänka på när du äter vegetariskt ofta eller helt?
  • Finns det några hälsofördelar med att äta vegetariskt? Andra fördelar?
  • Ge exempel på hur du kan tänka när du lagar vegetariskt rätter.

Praktiska moment kopplat till lektionen

Välj ut två olika recept från matbloggen Jävligt gott tillsammans med eleverna. Låt dem sedan laga rätterna med fokus på alla fem sinnen.