Avsnitt 16
Allt fler unga väljer bort kött. Men vad innebär det här näringsmässigt? Måste man äta några tillskott? Kan man träna hårt och bygga muskler som vegetarian? Och hur lagar man egentligen riktigt god vegomat?
Rebecka Persson, näringsexpert, Orkla Foods Sverige
Linda Bakkman, näringsfysiolog
Gustav Johansson, kokboksförfattare, entreprenör och matbloggare (Jävligt Gott)
Vegetarisk mat
Vegetarisk mat delas traditionellt in i olika grupper:
Dessutom finns definitionerna flexitarian, pescetarian och polloterian. En flexiterian äter all sorts kött/fisk/fågel osv då och då men kanske huvuddelen vegetariskt. En pescetarian äter fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. En pollotarian äter fågel, ägg och mejeriprodukter.
Syftet med avsnittet och medföljande uppgifter är att lära sig vad det innebär att äta vegetariskt, vad man ska tänka på näringsmässigt och hur man lagar riktigt god vegetarisk mat.
Att använda kunskaperna om vegetarisk mat för att kunna reflektera, resonera och ta ställning kring egna val och handlingar.
Berätta för eleverna att avsnittet handlar om vegetarisk mat och att den fakta som läggs fram ska hjälpa oss konsumenter att göra medvetna val.
Tips på frågor för att få igång eleverna:
Lyssna på avsnittet och läs igenom begreppen som hör till avsnittet.
Exempel på instuderingsfrågor:
Välj ut två olika recept från matbloggen Jävligt gott tillsammans med eleverna. Låt dem sedan laga rätterna med fokus på alla fem sinnen.