Medverkande
Sara Sundquist, Hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen
Anna-Karin Karlsson, Hållbarhetsdirektör på Norrmejerier
Syftet med livsmedelsförpackningar
Livsmedelsförpackningar har en annan uppgift än t ex en förpackning med ett par strumpor. En livsmedelsförpackning måste skydda varan, den måste vara hygienisk, lätt att transportera och även självklart lätt att återvinna! Förpackningen är också en viktig del för företaget i kommunikationen med konsumenten. Hur använder jag tvättmedlet? Vad har såsen för ingredienser? När är brödet bakat? Allt det står på förpackningarna.
Förpackningens klimatpåverkan
Själva maten i förpackningen står för 90 % av klimatpåverkan och förpackningen bara 10 %. Om man vill tänka på miljön är det därför viktigt att se till att maten håller länge och förvaras i en bra förpackning. Skruvkorken på mjölkförpackningarna, t ex, har kritiserats för att inte vara så klimatsmart, men korken gör att mjölken håller längre. Så på det stora hela minskar skruvkorken det totala klimatavtrycket, eftersom hushållen slänger mindre mängd mjölk nu.
Återvinning av förpackningar
Om man sorterar sina förpackningar kan de återvinnas och bli till nya. På så sätt sparar vi på både energi och naturens resurser. Förpackningar kan återvinnas på återvinningsstationer.
Pant
När du köper vissa burkar och flaskor betalar du pant, oftast 1-2 kr. När du sedan pantar flaskan får du pengarna tillbaka – smart va!