Medverkande
Patrik Strömer, ansvarig för krisberedskaps- och försörjningsfrågor på Livsmedelsföretagen
Therese Frisell, beredskapshandläggare på Livsmedelsverket
Herman Geijer, författare, föreläsare och självutnämnd zombieöverlevnadsexpert
Begrepp att hålla koll på
Beredskapslager
Ett beredskapslager är en slags förråd av produkter, till exempel livsmedel eller reservdelar, som lagras för att kunna användas vid nationella kriser eller krigssituationer.
Just nu finns inget specifikt lager med livsmedel i Sverige men det är Livsmedelsverket som samordnar beredskapsplaneringen för att försörjningen av livsmedel och dricksvatten ska fungera även i kris och krig.
Sedan några år tillbaka pågår planeringen för att återigen bygga upp en livsmedelsberedskap. Målet med beredskapen är att Sveriges befolkning under tre månader ska kunna äta sig hyfsat mätta och få i sig rätt saker även i en krissituation.
Hemberedskap
Hemberedskap betyder att du behöver kunna tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme om samhällets service och tjänster inte fungerar som vanligt. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.
Bra saker att ha hemma är:
- Vatten
Rent dricksvatten är ett måste, räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Kan till exempel förvaras i flaskor eller dunkar.
- Mat
Se till att ha ett lager med mat med lång hållbarhet och som kan ätas utan eller med enkel tillagning. Som till exempel morötter, hårt bröd, mjukost, snabbpasta, havregryn, konserver, färdig blåbärssoppa, kaffe, te, choklad och nötter.
Prepping
Prepping innebär att du förbereder dig för en kris. Ordet kommer från engelskans prepare som betyder förbereda. Att vara en prepper innebär att du är en person som på olika sätt förbereder dig för att kunna överleva en samhällskatastrof.