Medverkande
Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen
Sara Ask, barndietist
Erika Danckwardt-Lillieström, vice VD Sveriges Bryggerier
Begrepp att hålla koll på
Socker
Sockerarter är den enklaste formen av kolhydrater och delas in i två huvudgrupper: monosackarider och disackarider. Det finns många olika sockerarter men i livsmedel är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), sackaros (”vanligt” socker som består av glukos + fruktos) samt laktos (mjölksocker som består av glukos + galaktos) vanligast.
Tillsatt socker
Tillsatt socker är det socker som inte finns naturligt i råvaror och som tillsätts i ren form till livsmedel som en ingrediens. Rent näringsmässigt är det inte någon skillnad på tillsatt och naturligt socker.
Skillnaden är att när man äter naturligt socker får man samtidigt i sig andra näringsämnen som finns i råvaran (som vitaminer och fibrer) medan tillsatt socker endast innehåller energi.
Sötningsmedel
Sötningsmedel används för att ge livsmedel en söt smak och ersätter socker.
Som sötningsmedel räknas sockeralkoholer och sötningsmedel som inte ger någon energi. De utvinns ur växter eller är syntetiskt framställda. Sötningsmedel som inte ger någon energi är sötare än vanligt socker.
Exempel på livsmedel med sötningsmedel är lightläsk och sockerfria tuggummin. Det finns även sötningsmedel i ren form att köpa, så kallat bordsötningsmedel.
De sötningsmedel som används som tillsatser är godkända och har bedömts som helt säkra av den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa.
Energi
Mat ger energi, det vill säga kalorier. Vi behöver energin från maten för att leva och må bra. Vissa livsmedel innehåller många kalorier per gram, andra färre. Hur mycket energi man behöver beror dels på hur gammal man är och vilken aktivitetsnivå man har, alltså om man rör mycket på sig eller är mer stillasittande.
Socker och hälsa
Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör max tio procent av vårt totala energiintag komma från tillsatt socker. Annars är det svårt att få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och fibrer som kroppen behöver – utan att samtidigt få i sig mer energi än man gör av med.